728x90.gif

pátek 23. listopadu 2012

Proč do Itálie?

Samozřejmě, na počátku se musí člověk rozhodnout, kam vůbec chce jet. Ani u nás tomu nebylo jinak. Jenomže nám se plánovaný týdenní výlet do podhůří Alp a severní Itálie od původního záměru trochu rozrostl. Na úplném začátku, v úplně původním plánu, byla jen cesta za sluníčkem a teplem. A rozhodnutí, že to bude v Itálii, bylo také jasné. Ne že bychom jinam nechtěli, ale Itálie přeci jenom není tak daleko, jako třeba Řecko. Hlavní roli v rozhodování hrálo asi to, že jsem v Itálii několik let pracoval a tak jsem věděl co můžeme očekávat. Navíc, na rozdíl od manželky, hrozně nerad létám letadlem (spíš se teda bojím) a na Apeninský poloostrov se dá v pohodě dojet autem. Na začátku jsme tedy počítali s tím, že pojedeme na sever Itálie k jezeru Garda a budeme absolvovat kratší či delší auto-výlety po regionech Lombardia a Veneto. Zvláště jsme se těšili na Veronu, kterou jsem si z patnáctiletým odstupem mlhavě vybavoval jako moje někdejší pracovní působiště.
Začali jsme tedy pobírat rozumy od kamarádů, kamarádek a kolegů v práci, jak to tedy je s Itálií dnes a jaké mají zkušenosti s cestováním, ať už samostatným, nebo v rámci cestovek. A tady nastal ten správný zlom.
Dozvídali jsme se totiž o dalších a dalších zajímavých italských destinacích, až jsme začali tušit, že jen u dovolené na Lago di Garda nezůstane. Blížilo se jasné rozhodnutí, že si Itálii cestovatelsky užijeme a naše dovolená dostávala postupně stále zřetelnější a hlavně širší obrysy.
Už, už jsem viděl jasný auto-čundr po přírodních a historických památkách Itálie, naproti tomu má žena cítila komfort luxusních hotelových koupelen a krásu středomořských pláží. To, že jsme nakonec obě vize zkombinovali k dokonalé spokojenosti nás obou, je zásluhou hlavně dobré přípravy a podrobného naplánování celé cesty, na což jsem právem hrdý. O zážitky, postřehy, zkušenosti a informace z naší více než 5000 km dlouhé cesty po Itálii se chceme podělit nejen s "dobrodruhy", kteří podobnou cestu po Itálii chystají, ale i s těmi, kteří si prostě jen tak rádi čtou o cestování...

Italské památky lákají (Santa Maria di Loreto - Řím)
Pokračování